سازه های غشایی: معرفی 5 پروژه که از پارچه، به عنوان متریال برای ساخت بنا استفاده کرده اند.

اگرچه پارچه توانایی اینکه به صورت خودایستا عمل بکند را ندارد، اما پارچه های سازه ای مقاومت خود را از فرآیند کشش می گیرند. نکته مهم در بهره گیری از این سازه ها، ساخت یک چهارچوب سازه ای است که بتواند مش بافت شده را در حالتی ایستا و در تعادل نگه دارد. فرم پویا به دست آمده حاصل از ترکیب پارچه و فولاد، به لحاظ بصری جالب توجه بوده و به لحاظ عملکردی نیز کاراست. ایده استفاده از پارچه به عنوان متریالی برای ساخت بنا، ایده ای نوین نیست اما به واسطه پیشرفت های مدرن امروز در زمینه تکنولوژی، (به ویژه در زمینه گسترش متریال ها و پوشش های نو)، استفاده مجدد از این المان را در صنعت معماری مشاهده می کنیم.
سازه های غشایی سیستم هایی سبک وزن، مستحکم و با دوام هستند که از لحاظ فرم، انعطاف پذیری بینظیری را در اختیار معماران می گذارند که متریال های دیگر قادر به تامین این امکان نیستند. یکی از کیفیت های جالب توجه پارچه، پخش نور است، همینطور خاصیت اکوستیکی که پارچه دارد و امکان پوشش دهانه های بزرگ بدون ایجاد اختلال در فضا از ویژگی های مهم دیگر پارچه است. در پروژه هایی که در ادامه خواهید دید از پارچه به عنوان، سازه ای برای پوشش یک دهانه از یک جداره تا جداره دیگر، یا به عنوان صفحات تشکیل دهنده سقف و یا یک نمای پوشیده شده با سایه بان به صورت سه بعدی، استفاده شده است. این مجموعه غشاهای مات و نیمه شفاف، به هر دو بنا و منظر شکل داده اند.

کتابخانه ملی ملک فهد در ریاض
کتابخانه ملی ملک فهد در ریاض

کتابخانه ملی ملک فهد در ریاض، طراحی شده توسط Gerber Architekten، ریاض، عربستان سعودی

سازه غشایی به کار رفته تولید شده توسط شرکت Sefar
بنای کتابخانه ملی ملک فهد که در مرکز منطقه رو به گسترش Olaya در شهر ریاض عربستان صعودی قرار دارد، به واسطه نمای شاخص پارچه ای خود، بازدیدکنندگان را به سوی خود جلب می کند. در طراحی این بنا نوارهای ممتد از پارچه سفید بر روی یک چهارچوب متشکل از فولاد و سیم کشیده شده اند، به گونه ای که استفاده از این غشاها، به نما عمق داده، انحنا را نشان می دهد و همینطور از بنا دربرابر اشعه های UV خورشید مراقبت می کند.
در طراحی این پروژه از شرکت معماری Gerber Architekten  خواسته شده بود که فضای خوانایی با نور ملایم فراهم آورد که افراد را به تبادل دانش تشویق می کند. کل سقف به مثابه یک نورگیر عمل کرده و سقف سبک تولید شده توسط شرکت Sefar زیر یک سازه صلب از فولاد و شیشه قرار گرفته است که در طول روز نور را به خود گرفته و آنچه باقی می ماند فضایی رویایی است برای مطالعه.

صحنه اجرا Soundforms
صحنه اجرا Soundforms

صحنه اجرا Soundforms طراحی شده توسط Flangan Lawrence، لندن، انگلستان

سازه غشایی به کار رفته تولید شده توسط شرکت Architen Landrell
صحنه اجرا Soundforms پوسته ای  با کیفیت عالی است که در فضاهای عمومی برای اجرای هنرهای موسیقی و نمایشی استفاده می شود. مهمترین ویژگی این پروژه، کیفیت آکوستیک پوسته طراحی شده می باشد. این صحنه اجرا که در انگلستان طراحی و ساخته شده است، قابل جابه جایی بوده و به صورت موقتی در مکان های مختلف می تواند قرار بگیرد و همینطور برای سازه آن از سازه های سبک غشایی یا بادی استفاده می شود.
این سن اجرا در سه سایز مختلف طراحی شده است اما در هر سه ابعاد، فرم ارگانیک مجسمه گونه آن حفظ شده است. تحقیقات گسترده در زمینه متریال و آکوستیک نشان می دهد که این سازه یک نمونه بهینه شده، برای انعکاس صوتی غیرموازی است. در پوسته این سازه از غشایی از جنس PVC سفید استفاده شده که روکش پلی استر دارد و توسط شرکت Architen Landrell تولید شده است. در کنار ویژگی های فوق العاده آکوستیکی این بنا، ساختار غشایی آن استحکام و دوام غیر قابل رقابتی با نمونه های مشابه داشته و از ویژگی خود تمیز شوندگی بهره می برد.

طراحی سالن گردهمایی
طراحی سالن گردهمایی

سالن گردهمایی Zenith de Strasbourg طراحی شده توسط  Massimiliano and Doriana Fuksas، استراسبورگ، فرانسه

سازه غشایی تولید شده توسط شرکت Valmiera Glass Group
سازه غشایی در این بنا که نسبت به نمونه های متداول بسیار عظیم تر می باشد، به خوبی مورد استفاده قرار گرفته است. بنای Zenith de Strasbourg (که در زبان فرانسه واژه Zenith به معنای بزرگترین می باشد) یک سالن گردهمایی 1000000 مترمربعی است که در خارج از شهر استراسبورگ، دقیقا میان حومه شهر و مرکز شهر، قرار گرفته است. معماران این پروژه با طراحی این بنا یک روشنایی عظیم هندسی به وجود آورده اند که به منظر افقی اطراف بنا شکل و انرژی می دهد.
این فضای گردهمایی عظیم، برای سازه غشایی انعطاف پذیر خود از Atex 5,000 TRL تولید شده توسط شرکت Valmiera Glass Group استفاده کرده است که بر روی یک اسکلت فولادی سوار شده است. این سازه به رنگ نارنجی روشن، در طول روز که نور به آن می تابد رنگ ماتی دارد اما شب ها که در آن مراسم ها و کنسرت ها برگزار می شود، از درون نورانی بوده و از بیرون درخشان به نظر می رسد و پوسته فولادی زیر خود را آشکارا به نمایش می گذارد.

استادیوم ورزشی
استادیوم ورزشی با سازه پارچه ای

استادیوم ورزشی Arena da Amazônia  طراحی شده توسط schlaich bergermann partner، مانائوس، برزیل

سازه غشایی تولیدشده توسط شرکت CENO TEC
این استادیوم ورزشی در شهر مانائوس برزیل، از بیرون سازه خود را پنهان می کند. در این بنا، سازه غشایی حدود 300000 فوت مربعی، با فرمی زیبا بر روی این استادیوم کشیده شده است. فرم این سازه در قسمت های اتصال به زمین شبیه به گلبرگ های یک گل می باشد. زمانی که داخل این بنا می شوید سازه پییچیده آن خود را به نمایش می گذارد در حالی که غشا سفیدرنگ در پشت سازه فولادی قرار گرفته و محکم کشیده شده است.
سازه غشایی این بنا از 252 قطعه متفاوت از الیاف شیشه و PTFE ، ساخته شده توسط شرکت CENO TEC، تشکیل شده است. این کمپانی در جهان به واسطه سازه های غشایی بادوام و مستحکم و فوق العاده خود شناخته شده است.

طراحی استادیوم کیپ تاون
طراحی استادیوم کیپ تاون

استادیوم کیپ تاون طراحی شده توسط GMP Architects، Louis Karol & AssociatesوPoint Architects، شهر کیب تاون، آفریقای جنوبی

سازه غشایی تولید شده توسط شرکت Hightex
این استادیوم در آفریقای جنوبی که در مجاورت اقیانوس اطلس قرار گرفته است از یک بنای زیبا با ساختاری نرم بهره می برد که فرم آن  برگرفته از کشیدگی کوه های مجاور است. سازه این استادیوم به صورت شعاعی به بیرون کشیده شده و یک سازه خرپایی به وجود آورده است که در بالا و دور تا دور آن سازه غشایی کشیده شده است.
سازه غشایی مورد استفاده در این بنا، یک غشا نیمه شفاف نقره ای رنگ از الیاف شیشه نقره ای است که پوشیده شده از پوشش  PTFE می باشد و توسط شرکت Hightex ساخته شده است. این غشا، به واسطه شفافیت و قابلیت نفس کشیدن آن است که برای این بنا انتخاب شده است. شرکت Hightex مجموعه ی منحصربه فردی از پارچه های سازه ای جهت کاربرد در فضای داخلی و یا خارجی ارائه کرده و بعلاوه غشاهای توری مانندی تولید می کند که امکان جریان هوا را به صورت آزادانه در سرتاسر غشا فراهم می کنند.

YOUR COMMENT